Světová novinka - globální prověřování sankcí

V Datlabu se nám podařil husarský kousek. S americkou agenturou Moody's spouštíme nástroj sankce.datlab.eu, který umí prověřit libovolnou firmu na světě. Ve své kategorii je to jedinečný nástroj - je jednoduchý, cenově dostupný a pracuje se špičkovými daty. Díky němu může každá firma  i úřad fungovat bez obav z porušení protiruských sankcí. Ty se přitom neustále rozšiřují, příští rok se navíc stane porušení sankcí z nedbalosti trestným činem.

Službu již dnes používají k prověřování českých firmem největší státní instituce a firmy, jako např. Správa železnic, Lesy ČR, Metrostav a Veolia. Tuto prověřenou technologii jsme spojili globálními daty Moody's, které pokrývají firmy ze 190 zemí světa. Podobný nástroj k dispozici dosud nebyl, už před spuštěním evidujeme desítky předobjednávek.

Zvládne to i Franta

Certifikát o prověření stojí 500 Kč a i neškolený uživatel jej získá během minuty. Tím se služba liší od zavedených nástrojů používaných v bankách: je násobně levnější a nevyžaduje expertní znalosti. Za prostou zelenou “fajfkou” se přitom skrývá stejně robustní pozadí - algoritmy Datlabu prověřují přímé i konečné vlastníky, osoby v orgánech firem - vše proti 26 světovým sankčním seznamům a databázím politicky exponovaných osob.


Globálně a automaticky

Obdobný nástroj přitom nechybí pouze v ČR. Prověřovat obchodní partnery by si podle zákona měl každý v EU či USA, slabá kvalita veřejných rejstříků a neustálé změny v sankčních seznamech jsou ale velkým problémem. S nabídkou nástroje proto míříme i na zahraniční trhy. Je to zajímavá obchodní příležitost, zároveň tak přispějeme k efektivnějšímu fungování samotných sankcí.

Svatým grálem našeho přístupu je přitom plná automatizace. Podle sankčních nařízení neštačí prověřit partnera jednou, ale pokaždé když mu např. platím fakturu. Pro řadu klientů proto hlídáme změny u všech obchodních partnerů na denní bázi. Tento přístup je pro větší organizace nejefektivnější (a možná jedinou) cestou jak dodržet legislativu a nezahltit zaměstnance.  

Vyzkoušejte službu sami na sankce.datlab.eu .