Včera večer jsme dostali v Černínském paláci křišťálový balon za to, jak přispíváme k udržitelnému rozvoji. Cože? Vždyť Datlab pracujeme s daty o veřejných zakázkách .. no právě proto. Vedle témat globálního oteplování a světového hladu řadí OSN do priorit lidstva i fungující instituce a ekonomický růst (více zde). Odtud už je k veřejným zakázkám krůček. Jejich úspěch je často klíčový pro fungování služeb státu - od kvalitních silnic a IT systémů, až po pomůcky do škol.

Dobře, zakázky jsou důležité. Ale co s nimi může udělat jeden malý tým z Dejvic? Cenu SDGs získal od Asociace společenské odpovědnosti náš nový nástroj Kontrola, který umí hledat průšvihy při veřejných nákupech. S Kontrolou jsme pomohli zmapovat bolavá místa třeba na pražském magistrátu, což přispělo k radikálnímu překopání pravidel směrem k otevřenějším a férovějším nákupům. Podobně pracujeme i s dvěma desítkami dalších úřadů s celkovými nákupy v řádu desítek miliard ročně. Podaří se nám z nich ušetřit aspoň procento? Nebo pomoci aby se aspoň trochu častěji podařilo vybrat dodavatele s nejlepším poměrem cena/výkon? Pak jsme svůj cíl splnili - a s dalším šířením Kontroly třeba svou troškou přispějeme i k těm globálním cílům.

Přesto .. proč veřejné zakázky?

Mezi finalisty jsme se potkali se skutečně inspirativními projekty. Nevidím do hlav porotě, čím se nám podařilo zaujmout více než dalším finalistům soutěže - projektům z IKEA nebo Pepper Field. Vedle témat jako změna klimatu nebo boje s chudobou přeci jen působí neefektivní veřejné zakázky šedivě, přízemně. Co je na nich tak zajímavého?  Možná to, že stojí půlku našich daní. Možná, že pro stát, kraje i každé město jsou zakázky důležitým nástrojem k realizaci téměř čehokoliv. V posledním roce rezonovaly třeba problematické nákupy roušek, testů, vakcín. Podstatnější ale snad už brzy budou témata jako elektromobilita nebo udržitelné stavitelství. Obojí veřejný sektor může (a hodlá) svými investicemi nakopnout.

Ocenění si vážíme nejen jako uznání naší práce, ale i jako důležité zprávy pro veřejnost: Zakázky nejsou jenom o korupci. Schopnost státu a měst vybrat dobré dodavatele denně ovlivňuje životy nás všech (tedy pokud jezdíme po silnici, chodíme do školy, nemocnice, parku, MHD..). V Datlabu nabízíme služby, které tu schopnost umí zlepšovat. Vedle odstraňování problémů s Kontrolou třeba pomáháme úřadům zakázky připravovat s nástrojem Tenderman. A během podzimu spustíme i něco i pro firmy :).