Pod dvěma jmény děláme práci s daty o veřejných zakázkách už skoro deset let. Neziskovka Econlab má za sebou sérii hodnocení Zindex v ČR a na Slovensku (projekt oceněný Evropskou komisí nebo nadací OSF), přelomovou metodiku pro zadávání malých zakázek s MMR a Oživením, nebo studii která dotlačila ÚOHS ke zrychlení rozhodování. Komerční sestra Datlab zatím s univerzitou v Cambridge začala sbírat data o zakázkách z 25 zemí. Aktuálně jsme téměř na 50, a "děláme data" pro světového hráče číslo jedna v otevírání dat o zakázkách - americkou Open Contracting Partnership. Doma zatím naše služby využívá řada velkých zadavatelů - třeba pražský magistrát před měsícem radikálně změnil postupy v malých zakázkách a začal více využívat databázi dodavatelů Tenderman.cz, mimo jiné i na základě auditu s pomocí našeho nástroje Datlab Kontrola. S našimi databázemi zakázek pracuje Policie ČR nebo Hlídač státu.

To všechno (a spoustu dalšího) zvládáme v týmu 10 lidí. Na střídání čepic "Econlab" a "Datlab" jsme si zvykli - odborná práce s daty je nedostakové zboží jak v komerční, tak v neziskové sféře. Na tom se pro nás nic nemění ani dál. Jen se po ukrutně dlouhých kolech debat loučíme se značkou "Econlab", neziskovka nově ponese jméno Datlab institut.

Proč? Chceme se jasně přihlásit k tomu, že vše zmíněné dělá stejný tým. I když se na neziskové aktivity v Čechách často hledí spatra, jdou dělat i profesionálně a kvalitně. Od hledání korupce jsme se za ty roky posunuli k problémům, které veřejné zakázky v reálu tíží mnohem víc - slabá informovanost firem i úřadů, chybějící motivace, a přebujelá regulace.

Někde umí lépe dosáhnout změny veřejný tlak z neziskovky, jinde dává větší smysl komerční služba. Symbióza obojího u nás dává smysl díky nutnému společnému jmenovateli: odborné práci s daty o zakázkách. Na tu potřebujete vše od zakázkového právníka po systémového architekta, ať už jste neziskovka, nebo firma. Že důvěrně známe oba světy je plus, na které jsme hrdí. Tak proto Datlab + Datlab institut.